Nat gebak, zoals slagroomgebak, crèmegebak of bavaroisegebak, is geschikt om in te vriezen. Bij met name slagroomgebak is het belangrijk om deze snel en diep in te vriezen. Te langzaam invriezen kan ervoor zorgen dat er te grote ijskristallen in de slagroom ontstaan. Met het ontdooien kunnen deze grove ijskristallen ervoor zorgen dat de slagroom te ver gaat teruglopen. Het afwerken van de taarten gebeurt bij voorkeur na het ontdooien, omdat vruchten, chocolade, marsepein en glazuur zich niet goed houden in de vriezer.

Het gebak kan onverpakt in de vriezer worden geplaatst en kan, wanneer het diepgevroren is, eventueel worden verpakt. Bij bewaartijden van 2 tot 3 weken is verpakken niet noodzakelijk, maar bij langer bewaren is dit wel gewenst. Anders kan het kapsel uitdrogen, er kan een gelig laagje bij slagroomgebak ontstaan en er kunnen vreemde geuren in de producten trekken. Taarten kunnen vaak direct na het uit de vriezer halen worden afgewerkt en kunnen vervolgens in een koeling worden geplaatst om te ontdooien.