Oxydatiebederf is een vorm van chemisch of scheikundig bederf die kan voorkomen bij chocoladeproducten. Oxydatiebederf is te herkennen aan de onprettige smaakafwijking die in het product ontstaat, die net als bij lichtbederf, kan worden omschreven als ranzig. Wanneer oxydatiebederf bij chocoladeproducten is ontstaan, zijn deze niet meer te corrigeren. De producten worden hierdoor onbruikbaar.

Een mogelijke oorzaak voor het ontstaan van oxydatiebederf is:

Zuurstof heeft ingewerkt op de vetten in de chocolade. De zuurstof zorgt ervoor dat er een smaakafwijking ontstaat in de chocoladeproducten. Om oxydatiebederf te voorkomen is het belangrijk te letten op de houdbaarheid en de manier waarop de chocoladeproducten worden bewaard. Houd een voorraad (gevulde) chocoladeproducten aan voor een periode van niet meer dan zes weken. Laat deze voorraad doorstromen volgens het first-in-first-out systeem. Bewaar de producten bij een relatieve luchtvochtigheid van 50-55%.