Beschuit hoort een brosse afbeet te hebben. Beschuit dat taai is, heeft een minder prettige afbeet en zal daardoor minder in de mond wegsmelten. Mogelijke oorzaken voor een taai beschuit zijn:

  • Er is een te hete oven gebruikt bij het nadrogen. Het gebruik van een te hoge oventemperatuur zorgt ervoor dat het beschuit te veel kleurt en het vocht niet geleidelijk uit het beschuit verdwijnt. Door de kleur van het beschuit lijkt het alsof het voldoende heeft nagedroogd, maar het vocht uit de kern is nog niet volledig verdwenen waardoor het beschuit een taaie kern krijgt. Om het beschuit zo bros mogelijk te krijgen, moet het vochtpercentage worden teruggebracht naar ±3%.
  • Het beschuit heeft te kort nagedroogd. Ook hierbij is het vocht nog niet volledig uit het beschuit verdwenen, waardoor een taaie textuur ontstaat. Beschuit kan worden nagedroogd op 180°C voor 8-10 minuten. Een andere manier is het eerst te kleuren op 220°C en het vervolgens na te drogen in een oven op 150-180°C.