Tijm (Thymus) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het zijn kruidachtige of houtachtige planten met een aromatische geur. De meeste soorten komen voornamelijk voor in en rondom het Middellandse Zeegebied. In tijm zitten verschillende etherische oliƫn die zorgen voor de aromatische en kruidige geur en smaak. De belangrijkste stoffen zijn thymol en carvacrol.

Tijm kan zowel gedroogd als vers worden gebruikt. Het combineert goed met hartige smaken, maar kan ook met enkele fruitsoorten gecombineerd worden. Steenvruchten, zoals abrikoos, zijn hiervan het voorbeeld. Citroentijm heeft een licht zurige smaak en kruidige smaak, waardoor het ook goed combineert met andere fruitsoorten. Tijm kan net als andere kruiden en specerijen worden getrokken, in bijvoorbeeld room, om de smaak over te brengen. Zo kan verse tijm gebruikt worden als verrassende smaak in ganaches en ijs, maar ook het verwerken van droge of verse tijm door een brooddeeg zorgt voor een lekker aroma.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag