Van de drie soorten zanddegen, kan alleen kruimeldeeg bewaard worden. Wrijfdegen en roerdegen zijn niet geschikt om te bewaren, omdat ze door het bewaren en het koelen te stijf worden en niet meer op de juiste manier verwerkt kunnen worden.
Kruimeldegen moeten na bereiden eerst worden gekoeld voordat ze verder verwerkt worden. Het deeg wordt steviger en is daardoor gemakkelijker uit te rollen. Bij speculaasdegen wordt de zuurtegraad in het deeg hoger na een dag in de koeling te hebben gelegen en zal daardoor beter bakken en smaken. Bij degen met smaakstoffen, zoals cacaopoeder, kaneel of speculaaskruiden, krijgt de smaak beter de kans om in het deeg te trekken. In de koeling kan een kruimeldeeg, afgedekt met plastic, ongeveer 1 tot 2 dagen bewaard worden. Kruimeldegen met werkende stof zullen na 1 tot 2 dagen aan bakwaarde verliezen en daardoor stugger gaan bakken.
Een andere mogelijkheid om een kruimeldeeg voor langere tijd te bewaren, is om deze in te vriezen. Ook hierbij verliezen kruimeldegen met werkende stof na ongeveer 5 dagen aan bakwaarde. Bevroren deeg moet eerst tot in de kern ontdooid zijn voordat deze verder wordt verwerkt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag