Krom beschuit is niet alleen visueel minder aantrekkelijk, maar maakt het verpakken moeilijker en kan sneller breken wanneer minder stevige verpakkingen worden gebruikt. Mogelijke oorzaken voor krom beschuit zijn:

  • De beschuitbollen hebben te weinig kans gehad om te rijzen. Door een te kort rijsproces zit er nog te veel spanning op het deeg, waardoor het tijdens het bakproces kan vervormen. Vanwege de doppen is het lastig te zien wanneer de beschuitbollen voldoende hebben gerezen. Aangehouden kan worden dat wanneer deeg te zien is in drie van de vijf gaatjes in de doppen, het gebakken kan worden.
  • Er is te straffe bloem gebruikt. Straffe bloem heeft een hoog eiwitpercentage waardoor het langer duurt om een goed en stabiel glutennetwerk tot stand te laten komen tijdens het kneedproces. Door de straffe bloem zal het beschuit krimpend bakken, waardoor de beschuitbollen rond en bol optrekken. Bij het nadrogen zullen de beschuiten minder recht zijn en krom kunnen trekken. Gebruik een bloemsoort met een eiwitpercentage van ±15,5% of kneed het deeg iets langer af om het glutennetwerk te versterken. Het langer kneden zorgt wel voor een licht overkneed deeg, waardoor de gluten worden aangetast.