Transparant glaceren is een techniek die wordt toegepast om (banket)producten van een glanzende en doorschijnende glazuurlaag te voorzien. Bij het wegzakken van de fondant kan een ongelijkmatige laag ontstaan, waarbij het product op sommige plekken onvoldoende wordt bedekt. Het kenmerkende droge, glanzende laagje kan hierdoor niet worden gevormd.

Bij deze techniek worden producten eerst met ingekookte abrikozenjam ingestreken, waarna een dunne laag afgeslapte fondant wordt aangebracht. De abrikozenjam zorgt hierbij voor een stevige laag, zodat de fondant hier zich gemakkelijk op kan hechten. Na het aanbrengen van de afgeslapte fondant wordt het product voor zeer korte tijd in een hete oven van 250°C gezet.

Het wegzakken van de fondant gebeurt wanneer de laag jam onvoldoende stevig is. Dit kan ontstaan door het onvoldoende inkoken van de abrikozenmoes, waardoor deze nog te veel vocht bevat. Ook kan er afdekgelei zijn gebruikt in plaats van abrikozenmoes. Dit bevat meer water, waardoor deze tijdens het ovenproces weer vloeibaar wordt en de fondant hierin kan wegzakken.