Het bakken van een zwaar en vet beslag zoals cake heeft meer tijd nodig dan een licht en luchtig beslag zoals kapsel. Ook moet er gekeken worden naar de grootte van het product. Een grote cake heeft meer tijd nodig om te garen en zal langer worden gebakken op een lagere temperatuur.

Aangehouden kan worden dat een doorsnee formaat cake op 150-160°C wordt gebakken voor 50-65 minuten. Kleine cakejes worden daarentegen op een hogere temperatuur gebakken voor een kortere tijd. Ga uit van een temperatuur van 200-210°C voor 15-20 minuten.

Wanneer er gebakken wordt bij een te hoge temperatuur, zal er zich te snel een korst vormen waardoor de waterdamp niet meer kan ontsnappen en deze een steeds grotere druk gaat uitoefenen. Dit resulteert in een “kam”, een openbarsting op de zwakste plek, het midden van de bovenkant.

Tijdens het bakken is het belangrijk de cake zo min mogelijk te verstoren. Wanneer de ei bestanddelen stollen, is de cake zeer gevoelig voor inzakken. Wanneer de cellen op deze manier zijn ingezakt, is niet meer mogelijk ze uit elkaar te halen.