Granité is een ijssoort die stilstaand wordt bevroren, waarbij door middel van regelmatig doorroeren of schrapen een ijsmassa met grove structuur wordt gevormd. Alcoholhoudende dranken kunnen worden toegevoegd aan een granité tot een bepaalde mate. Net zoals bij suikers zorgt ook alcohol voor verlaging van het vriespunt. Een te laag vriespunt zal ervoor zorgen dat de granité te zacht blijft en de grove structuur zich niet voldoende kan vormen.

Een vuistregel die kan worden gehanteerd, is dat voor elke graad alcohol één graad vorst nodig is om te kunnen bevriezen. Een drank toevoegen met een alcoholpercentage van 22%, zal bij invriezen op -21°C een granité geven die niet geschraapt hoeft te worden.

Bij het toevoegen van alcohol aan een granité moet er niet alleen worden gekeken naar het alcoholpercentage, maar ook naar het totale suikerpercentage. Alcoholische dranken bevatten vaak ook suikers, waardoor de granité een te zoete smaak kan krijgen. Daarnaast wordt hierdoor het vriespunt nog meer verlaagd. Een suikergehalte van 8-11°Baume is voor een granité wenselijk.