Bij vormbonbons en andere producten van vormchocolade zoals paaseieren, kunnen doffe vlekken op het vormwerk ontstaan die zichtbaar worden wanneer de producten uit de vormen gelost worden. Mogelijke oorzaken hiervoor kunnen zijn:

  • De vormen zijn niet voldoende voorverwarmd. Het temperatuurverschil zal het uitkristalliseren van de cacaoboter negatief beïnvloeden. Doffe vlekken vormen zich dan op het vormwerk. Zorg dat de temperatuur van de vormen de temperatuur van de werkruimte benaderd, dit is ongeveer 20°C. Lichtjes voorverwarmen van de vormen is aanbevolen. Let wel op dat de temperatuur niet doorslaat en de temperatuur van de getempereerde chocolade overschrijdt.
  • De chocolade figuren zijn te vroeg uit de vormen gehaald, voordat volledige stolling van de chocolade was bereikt. Haal de figuren pas uit de vorm wanneer volledige stolling is bereikt.
  • De vormen zijn niet opgepoetst. Achtergebleven vuil en resten chocolade blijven zitten. Reinig de vormen met warm water en een zacht schoonmaakmiddel. Gebruik een zachte doek, kwast of spons en vermijd materiaal dat krassen kan veroorzaken. Spoel na met warm water en droog direct af met een droge, zachte doek. Eventuele overgebleven vochtdruppels kunnen worden uitgeblazen met perslucht.