Madeliefjes (Bellis perennis) zijn vaste planten die van oorsprong afkomstig zijn uit Europa en Zuidwest-Azië. De bloemblaadjes van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt voor het decoreren van brood- en banketproducten of door producten heen worden verwerkt. Hierbij moet goed op de smaak worden gelet en worden gedoseerd zoals dit bij kruiden en specerijen wordt toegepast. Het drogen en suikeren van de blaadjes is mogelijk, al zijn de bloemblaadjes van deze plant een stuk kleiner. Bewaar de verse bloemen voor gebruik in de koelkast en was ze bij voorkeur niet. Het wassen kan de vorm van de bloem vervormen.

Madeliefjes hebben een geel hart dat bestaat uit kleine zaadjes die buisbloemen worden genoemd. Om dit hart heen zijn de langwerpig, ovale bloemblaadjes gevormd. Deze blaadjes kunnen zowel een witte als gele kleur hebben. De bloemblaadjes hebben een licht bittere en kruidige smaak. De margriet lijkt qua uiterlijk veel op het madeliefje, maar is groter van formaat.