Met koppen worden de brooduiteinden bedoeld. Scheve koppen zorgen ervoor dat een brood een onregelmatige vorm heeft en sneeën zal geven van ongelijke grootte.

Mogelijke oorzaken voor scheve koppen zijn:

  • De deegstukken zijn niet lang genoeg opgemaakt, waardoor ze de vormen niet volledig vullen. Tijdens de narijs zullen de vormen niet volledig vol rijzen, waardoor aflopende of scheve koppen kunnen ontstaan.
  • Bij de voorslag is te veel overlapping ontstaan. De overlapping zorgt ervoor dat dit deel van het deeg dikker wordt in vergelijking met de rest.
  • Het deegstuk is te strak opgemaakt. Er komt te veel spanning op het deeg te staan, waardoor deze ongelijkmatig omhoog kan komen. Zorg ervoor dat het deegstuk met minder spanning wordt opgemaakt.
  • De vormen zijn te groot voor de deegstukken. De deegstukken vullen de vormen na opmaken niet volledig, waardoor de vormen tijdens de narijs niet vol zullen rijzen.
  • Het deeg is te schraal ingeschoten. Het deegstuk heeft onvoldoende gerezen, voordat het is gebakken. Hierdoor rijst het deeg te snel uit tot het einde van het gashoudend vermogen. Een wilde bakaard ontstaat, waardoor het brood scheve koppen krijgt.