Een soezenbeslag is een stevige deegmassa die in tegenstelling tot andere beslagsoorten geen ingeklopte lucht bevat dat tijdens het bakken uitzet. Soezen gaan souffleren (in volume toenemen) door een hevig verdampingsproces dat in de oven plaatsvind. Het product zet snel uit en er ontstaan grote en onregelmatige gevormde gaten met dikke celwanden in het beslag.

Bak de soezen op bakplaten die licht ingesmeerd of bekleed met siliconenpapier zijn. Het bestuiven met bloem wordt niet meer gedaan, omdat het geen functie heeft en ze moeilijk schoongemaakt kunnen worden. Soezen worden gebakken op een hoge baktemperatuur tussen de 220-240°C. Voeg voor het bakken en zodra de bakplaten in de oven staan, stoom toe aan de oven om de korstwerking uit te stellen. Dit bevordert de stoomontwikkeling en de volumetoename.

Bak de soezen, afhankelijk van het formaat, voor 20-35 minuten. Open de oven niet voordat de soezen gaar zijn, dit kan ervoor zorgen dat de soezen inzakken. Gedurende de laatste vijf minuten moet de wasemschuif of ovenschuif worden opengezet. Op deze manier kan de ontwikkelde waterdamp worden afgevoerd en wordt de bakruimte droger. Zo verdwijnt er meer water uit de korst en worden de soezen steviger.