Dunne, platte macarons hebben nauwelijks een voetje en zijn sterk uitgevloeid. Deze dunne macarons hebben andere eigenschappen dan gewenst. Er ontstaat een krokant koekje, waarbij de enigszins taaie kern ontbreekt en het formaat is te groot en eventueel ongelijk door het uitvloeien.

Mogelijke oorzaken voor te dunne macarons zijn:

  • Het kookschuim is onvoldoende stijf opgeklopt. De luchtigheid en enigszins taaie karakter van het kookschuim zorgt voor een stevig macaronbeslag. Door de eiwitten niet voldoende stijf te kloppen en het schuim onvoldoende koud te draaien, ontstaat een slap macaronbeslag.
  • Het macaronbeslag is te veel gemengd. De lucht die in het kookschuim wordt geslagen, zorgt voor de stevigheid van het beslag. Door het lang of stevig mengen wordt de lucht uit het beslag geslagen en zal het beslag slapper worden. Meng het beslag niet te lang, maar totdat deze homogeen is en de consistentie van lava heeft.