Hoe kunnen vlaaibodems worden uitgerold en gefonceerd?
Bij het uitrollen en fonceren van vlaaibodems van gistdeeg kan er gebruik gemaakt worden van twee methodes. Belangrijk is bij beiden het deeg is etappes uit te rollen. Wanneer het deeg geforceerd wordt, kan het scheuren of beschadigen.
Vlaaipan voor vlaaipan-methode:
- De afgewogen deegbollen geleidelijk uitrollen tot ronde plakken van 3 mm. dikte. De plakken moeten groter zijn in doorsnee dan de vlaaipan. Afhankelijk van het formaat band van de uitrolmachine, kunnen er meerdere bollen tegelijkertijd uitgerold worden.
- Laat de deegplakken in de vlaaipannen zakken.
- Zorg dat er geen lucht onder de deegplak zit en druk de zijkanten voorzichtig aan.
- Zodra de spanning van het deeg is, de randen afrollen met een rubberrol om het overtollige deeg te verwijderen.
Dekenmethode:
- Rol een groot stuk deeg uit op 3 mm. dikte tot een lange plak.
- Zet de vormen met tussenruimte op de werkbank.
- Leg de uitgerolde plak over de vormen en schuif de vormen tegen elkaar.
- Druk de zijkanten van het deeg voorzichtig aan.
- Verwijder het overtollige deeg door afrollen. Het restdeeg kan niet direct hergebruikt worden, omdat door de bewerkingen meer gluten worden gevormd.