Ambachtelijk consumptie-ijs, of kort gezegd ijs, is het lekkerste wanneer het vers wordt gegeten en het een temperatuur heeft tussen de -12 en -16°C. De smaak en textuur komen op deze manier het beste naar voren. IJs kan maximaal twee tot drie maanden worden bewaard, mits onder de juiste omstandigheden. Het ijs moet dan op tussen -20 en -24°C worden bewaard en voor gebruik langzaam worden teruggebracht naar de serveertemperatuur (-12 tot -16°C). Dit is afhankelijk van het gebruikte recept  en de mate van hygiënisch werken.

Na het draaien van het ijs, kan dit het beste in metalen bakken worden bewaard, afgedekt met vetvrij papier of een deksel, wat zorgt voor het tegengaan van uitdroging. Wanneer een bak ijs de vriezer verlaat, hoe kort dit ook is, wordt een deel van het ijs zachter en ontstaan bij opnieuw invriezen nieuwe, grove ijskristallen die de structuur van het ijs aantasten. Het vormen van deze grove kristallen vindt ook plaats wanneer er water bij het ijs komt door het scheppen met een natte lepel of ijsschep. Belangrijk is daarom het ijs zo min mogelijk aan temperatuurschommelingen te laten blootstaan.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag