Een dikke broodkorst kan moeilijk te eten zijn en zorgt voor een droger product, waardoor het minder prettig te eten is.

Mogelijke oorzaken voor een dikke korst zijn:

  • Het deeg is uitgedroogd. Door uitdroging vormt zich een droog huidje rondom het deeg. Het vocht is hier al deels uit verdampt, waardoor er bij het bakken een dikkere korst vormt. Zorg dat deegstukken tijdens het rijzen niet uitdrogen door ze af te dekken met deegkleedjes, plastic of ze te plaatsen in de narijskast.
  • Het deeg is op te lage temperatuur gebakken. Hierdoor heeft het product langer nodig om voldoende gaar te worden. De korst wordt hierbij langer aan de warmte blootgesteld, waardoor er steeds meer vocht verdampt. Dit zorgt voor een dikkere korst. Bak de producten op hogere temperatuur voor een kortere tijd.
  • Het deeg is te lang gebakken. Doordat het brood te lang wordt gebakken, wordt de korst langer aan de warmte blootgesteld. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer vocht verdampt en een dikkere broodkorst ontstaat. Bak de producten voor kortere tijd op een eventuele hogere temperatuur.
  • Het deeg is slecht gekneed.