Cake hoort een smakelijke kruim te hebben, wat niet te veel kruimelt en niet droog is. Een droge, kruimelige cake geeft het idee dat het product oud is.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Het beslag bevat te veel bloem. Bloem bindt deels water en heeft een hoog verstijfselend vermogen. Door het toevoegen van te veel bloem wordt er te veel vocht opgenomen, wat resulteert in droge cake.
  • Het beslag bevat te weinig suiker. Een hoger suikergehalte bevordert de taaivloeibaarheid van het beslag. 
  • Het beslag bevat te weinig vet. Vet geeft cakeproducten een smeuïg karakter.
  • Het beslag bevat te weinig water, waardoor de cake tijdens het bakken snel te droog wordt.
  • De cake is te lang op lage temperatuur gebakken. Het duurt te lang voordat de eiwitten coaguleren, waardoor er te veel gas kan uitzetten. Door het lang bakken ontstaat uitdroging van het product. 
  • Er is te veel rijsmiddel aan het beslag toegevoegd. Er ontstaat te veel gas, waardoor het product te luchtig wordt en sneller uitdroogt en kruimelt.
  • De cake is op te hoge temperatuur gebakken. Er verdampt te veel vocht uit de cake, waardoor deze droog wordt.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag