Een oliebol wordt gefrituurd en mag daardoor enigszins vet zijn. Maar wanneer het vet eruit komt, zodra er licht in geknepen wordt, is de oliebol te vet. De smaak die hierdoor ontstaat is scherp en de smaak van olie gaat overheersen. Mogelijke oorzaken voor een te vette oliebol zijn:

  • De temperatuur van het vet is te laag of te hoog. Wanneer de temperatuur onder de 170°C of boven de 185°C komt, wijkt de temperatuur af en nemen de oliebollen meer vet op. Vertrouw niet blindelings op de thermostaat en meet de temperatuur voor en tijdens het bakken op.
  • De frituurolie is oud. Door het veelvuldig verhitten breken de vetmoleculen af en komen er koolstofatomen vrij die gaan zweven in het vet. De olie wordt oud en de producten die hierin worden gefrituurd worden vetter. Test de frituurolie regelmatig door middel van speciale indicatorstrips. Hiermee worden het aantal vrije vetzuren gemeten die nog in het vet aanwezig zijn en laten zien wanneer het vet oud is.