Een weggedrukte zijkorst is verdikt en taai. Het brood lijkt al gauw oud en droog. Door te weinig en te kleine luchtcellen is de korst van het dicht van structuur.

Een weggedrukte zijkorst komt vaak voor in combinatie met een weggedrukte onderkorst. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk:

  • De warmteoverdracht in de oven is te traag, door verkeerde voorverwarming.
  • De bakblikken zijn vervuild aan de buitenkant, waardoor de warmteoverdracht niet goed is.
  • De bakblikken staan te dicht op elkaar, waardoor de hitte niet goed tussen de blikken door komt.
  • De narijs was te lang of te kort, waardoor er een ongelijke structuur ontstaat.
  • De narijs was te snel, waardoor alleen de kern of de bovenkant voldoende is gerezen.
  • De bakblikken waren te koud, waardoor het deeg plaatselijk is teruggekoeld.
  • Er zijn teveel gluten toegevoegd, waardoor de druk van binnen naar buiten te groot werd en een dikke korst ontstaat.
  • Het deeg is onvoldoende afgekneed, waardoor de structuur te weinig luchtbellen bevallen.
  • Het gebruikte bloem bevat te weinig eiwit, waardoor het deeg te weinig gashoudend vermogen heeft.