Zetdeeg of kruimeldeeg is een zanddeeg dat veel gebruikt wordt als bodem voor taarten en gebak. Het uitrollen van kruimeldeeg komt daarom veel voor in de banketbakkerij. Het uitrollen kan met een rolstok handmatig gebeuren, maar in de bakkerijen wordt voornamelijk gewerkt met een uitrolmachine. Dit zorgt ervoor dat grote stukken deeg snel en gelijkmatig uitgerold worden.
Het uitrollen van plakken gaat als volgt:

  • Vorm van een stuk deeg een pil en duw deze plat tot een rechthoekig stuk deeg. Het vormen van een pil zorgt ervoor dat het kruimeldeeg in het midden van het stuk deeg niet hol is. Wanneer dit wel hol is, dan kan dit scheuren veroorzaken bij het uitrollen.
  • Rol het deeg in maximaal 4 etappes uit tot de gewenste dikte. Bij het uitrollen in teveel etappes wordt het deeg te warm, zal het sneller scheuren en is het minder gemakkelijk te verwerken. Gebruik bij het uitrollen zo min mogelijk stuifbloem.
  • Rol het deeg op een rolstok en breng naar de werkbank. Verwerk verder door middel van uitsteken, snijden of fonceren.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag