Een granité is een zeer oude ijsdrank die stilstaand wordt bevroren. Voor een optimaal vriesproces bij granité is een suikergehalte van 8-11° Baume wenselijk.

De bereiding ervan loopt als volgt:

  • Meng het water met de suiker en breng dit aan kook.
  • Wanneer de suikerstroop kookt, deze van het vuur afhalen en laten afkoelen.
  • Meng de afgekoelde suikerstroop met de vruchtenpuree, vruchtensappen of wijn. Meng ook eventuele andere smaakstoffen door het mengsel.
  • Giet het mengsel in een dunne laag in een schaal of bak.
  • Plaats de bak in de vriezer en roer het mengsel elk half uur door met vork of garde, zodat grote ijskristallen ontstaan. Het te lang laten invriezen kan ervoor zorgen dat de granité een grote brok ijs wordt, zonder de kenmerkende grote ijskristallen.
  • Herhaal het doorroeren totdat het ijs volledig is gekristalliseerd. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van het suiker- en alcoholgehalte, deze zorgen voor vriespuntverlaging en kunnen daarmee een langere vriesperiode nodig hebben.
  • Bewaar de granité in een luchtdichte bak voor maximaal 1 week.