Zachtdrageren of coaten met chocolade is de tweede stap die wordt uitgevoerd bij het drageerproces. Wanneer het product alleen wordt voorzien met een laag suiker, kan het coaten met chocolade worden overgeslagen. Belangrijk is om tijdens het coaten met chocolade de producten in de ketel constant in beweging te houden om het beste resultaat te behalen.

Het coaten met chocolade gaat als volgt:

  • Verwarm de chocolade tot een temperatuur van 38-40°C.
  • Plaats de producten in de ketel en laat deze gedurende het proces draaien.
  • Giet de warme chocolade straalsgewijs vanuit het midden van de ketel naar buiten toe. Door de constante beweging zal de chocolade zich gaan vasthechten aan de producten.
  • Voer koele lucht aan zodra alle producten gelijkmatig zijn omgeven door een laagje chocolade.
  • Laat deze laag uitkristalliseren.
  • Na het uitkristalliseren kan er eventueel een nieuwe laag chocolade worden toegevoegd. Herhaal hiervoor de voorgaande stappen, totdat de gewenste dikte van de laag chocolade is ontstaan.