Het opbollen van deeg wordt gebruikt om spanning op het deeg te krijgen tijdens de bolrijs. Het zorgt ervoor dat de vorm beter behouden blijft, de rekbaarheid en veerkracht van het glutennetwerk wordt verbeterd en zorgt voor een betere verdeling van het aanwezige koolzuurgas.

Opbollen gaat als volgt:

  • Druk het deeg met platte hand uit tot een lange, dunne plak.
  • Vouw de uiteinden naar binnen, zodat bovenaan de plak, een punt ontstaat.
  • Rol het deeg vanuit de bovenste punt, naar je toe op.
  • Zet het deeg na elke keer rollen vast, door met de duimen lichte spanning erop te zetten.
  • Draai het deeg een kwartslag, druk het met de platte hand weer iets platter.
  • Vouw de bovenste uiteinden opnieuw naar binnen, zodat weer een punt ontstaat.
  • Rol het deeg vanuit de bovenste punt, weer op en zet het na elke keer rollen vast met de duimen door er lichte spanning op te zetten.
  • Plaats de bol met de naad naar beneden en beweeg de bol met een draaiende beweging, zodat er spanning op het deeg komt te staan en de naad sluit.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag