Kanderen is producten voorzien van een laagje hecht aaneengesloten suikerkristallen. Voor het kanderen wordt gebruik gemaakt van een kandijstroop. Het is een proces dat zeer zorgvuldig dient te gebeuren, omdat het verstoren van de kristallen leidt tot het blindslaan. Dit zorgt voor aangroei van nieuwe kristallen, wat het eerdere kristallisatieproces in de war stuurt en waardoor geen mooie producten ontstaan.

Het proces van kanderen loopt als volgt:

  • Kook de kandijstroop een dag voor gebruik tot de juiste hoogte.
  • Plaats de te kanderen producten in kandeerbakken.
  • Verwarm de kandijstroop tot lichaamswarmte.
  • Stort de kandijstroop voorzichtig over de te kanderen producten. Afhankelijk van de producten moeten deze 6-24 uur in de stroop blijven liggen, dat op de gewenste temperatuur wordt gehouden. Verstoor de stroop in de kandeerbakken niet om ongewenste kristallisatie tegen te gaan.
  • Laat de kandijstroop weglopen uit de bakken.
  • Plaats de producten voorzichtig op roosters om ze te laten drogen. 
  • Na het drogen moeten de producten voorzien zijn van een dunne tot zeer dunne huid van zeer kleine suikerkristallen die sterk fonkelen.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag