Bij het indrukken van een niet-gare oliebol, zal deze niet terugveren. Het kruim is klef en zorgt voor een deegachtige smaak. Mogelijke oorzaken voor niet-gare oliebollen zijn:

  • De oliebollen zijn bij een te hoge temperatuur gebakken. Hierdoor wordt er eerder op kleur afgebakken dan op tijd, waardoor de oliebol vanbinnen nog niet gaar is. Het verhitten boven de 185°C zorgt er ook voor dat de olie sneller oud wordt. Bak oliebollen op de juiste temperatuur is en op tijd. Een oliebol van 80 gram heeft ongeveer 6-7 minuten nodig om gaar te worden.
  • Er zijn te veel suikers aan het deeg toegevoegd. Wanneer er veel hulpstoffen aan het deeg toegevoegd worden die voor een groot deel uit suikers bestaan, dan zorgt dit voor een snellere kleuring van de buitenkant en kan het verstijfselen van de zetmeel worden uitgesteld. De kleur van de oliebol is goed, terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Voeg niet te veel suikers aan het deeg toe. 5% op het bloemgewicht is voldoende om de juiste kleuring te krijgen. Bij mixen hoeft niets toegevoegd te worden, omdat de suiker al in de mix verwerkt is.