Gist of bakkersgist komt in verschillende vormen voor. Na het fermentatieproces in de fabriek is gistroom ontstaan. Deze gistroom kan tot drie verschillende gistproducten worden verwerkt:

  • Vloeibare gist. De gistroom ondergaat standaardisatie en wordt verkocht als vloeibare gist. Aan sommige vloeibare gistsoorten wordt een stabilisator toegevoegd, waarna het op de markt kom als gestabiliseerde gistroom.  
  • Verse gist. De gistroom wordt in een roterende vacuümfilter overgebracht waarbij het wordt uitgesmeerd over het filterdoek van de draaiende cilinder. Hierdoor wordt restwater verwijderd totdat een droge stof percentage van ±30% ontstaat. Deze stevigere gist wordt met een mes van de cilinder geschraapt, waardoor schilfers ontstaan. Een deel van deze schilfers wordt in blokken geperst tot blokgist of persgist. De overige schilfers worden los verkocht als buidelgist.
  • Gedroogde gist. De overgebleven schilfers verse gist worden gedroogd tot een korrelige structuur is ontstaan. Deze gedroogde gist heeft een vochtgehalte van maximaal 5%, maar wordt weer levensvatbaar zodra het met vocht in aanraking komt. Gedroogde gist of instant gist wordt vacuüm verpakt in aluminium verpakkingen om contact met lucht, water en licht te voorkomen. Deze hebben een negatieve invloed op de gist.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag