Deegstrengen van gistdeeg worden gebruikt voor het vormen van onder andere nonnevotten, bolussen en bij produceren van vlechtbrood. De basis van dit gistdeeg ligt in een kleinbrooddeeg.

Het vormen van strengen gaat als volgt:

  • Na de bolrijs wordt het deeg verdeeld en opgebold.
  • Geef de bolletjes een rijs van 5 minuten.
  • Vorm de bolletjes tot puntjes en geef het weer een korte rijsperiode van 5 minuten. Belangrijk is telkens dezelfde volgorde aan te houden bij het vormen of verwerken van de deegstukjes. Op deze manier krijgen ze dezelfde rijsperiodes.
  • Rol de puntjes in etappes uit tot lange strengen van gewenste lengte met puntige of kopjesvormige uiteinden. Het deeg voor bolussen kan in suiker worden uitgerold. Het uitrollen in etappes is belangrijk, omdat dit het scheuren en krimpen van het deeg voorkomt.
  • Zorg dat de strengen tijdens het rollen bedekt zijn met plastic of deegkleedjes om uitdrogen te voorkomen.
  • Wanneer de deegstrengen lang genoeg zijn, kunnen deze verwerkt worden tot het gewenste product. Belangrijk is bij het vormen dat de strengen niet te strak tot het product worden gevormd, omdat dit ervoor kan zorgen dat de producten kromtrekken.