Macarons worden met levensmiddelenkleurstof gekleurd naar de smaak van de vulling. Het is daarbij belangrijk dat de macarons tijdens het bakken niet te donker worden, omdat dit de kleur van de macaron aantast.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • De oventemperatuur is te hoog. Bij macarons waarbij de onderkant te donker wordt, is de vloerwarmte te hoog. Bij macarons waarbij de bovenkant te donker kleurt, is de kapwarmte te hoog. Zet de temperatuur lager en bak de macarons voor langere tijd af.
  • De temperatuur in de oven is ongelijk. Ovens kunnen op plaatsen warmere en minder warme plekken hebben, waardoor bakplaten met macarons ongelijk garen. Hierbij kan een deel ongaar zijn, terwijl een ander deel te bruin is gekleurd. Ken de warme en minder warme plekken van de oven en compenseer door bakplaten gedurende het bakproces te verplaatsen. Bij kans op te donkere bodems kan er een extra bakplaat onder worden geschoven, bij kans op te donkere bovenkanten kunnen deze worden afgedekt met bakpapier.
  • De macarons hebben te lang gebakken. Tijdens het bakproces verdampt het vocht uit de macarons, waarna de koekjes gaan kleuren en van binnen droog worden. Bak de koekjes minder lang.