Croissants worden doorgaans naar twee verschillende vormen gemodelleerd; een recht model en een gebogen model. Voorafgaand aan het vormen is het getoerd gerezen deeg al uitgerold en zijn er driehoeken uit de deegplak gesneden.

Het vormen van het gebogen model gaat als volgt:

  • Koel, indien de deegtemperatuur te ver oploopt, de deegplakken voor een korte periode om het vormen te vergemakkelijken.
  • Leg de driehoek met de punt naar boven op de werkbank.
  • Maak in het midden van de brede kant van iedere driehoek een inkeping van ongeveer één tot anderhalve centimeter. Dit verdeelt de spanning zodat de gebogen vorm niet verloren gaat.
  • Begin aan de brede kant met rollen en rol beide kanten enigszins richting de buitenkant.
  • Wanneer het deeg halverwege is opgerold, kan er voorzichtig aan de punt worden getrokken om deze verder uit te rekken. Dit is niet noodzakelijk wanneer het deegstuk voorafgaand aan het vormen al verder is uitgerold.
  • Rol de croissant op totdat het einde van het deegstuk is bereikt en leg deze met de sluiting naar beneden.
  • Knijp de twee uiteinden vast zodat een gebogen model ontstaat.