De basisingrediënten voor brood zijn altijd bloem of meel, water, gist en zout. De receptuur gaat uit van de hoeveelheid bloem als 100%. Water is daarvan ongeveer 55-60%, gist 4-6% en zout 2%.
Aan deze basisingrediënten kunnen meer of minder melkbestanddelen, broodverbetermiddelen of vullingen toegevoegd worden zoals pitten, zaden, al dan niet gebroken, geplet en geweekt. Om het brood te verrijken kan desem toegevoegd worden.
Omdat het deeg na kneden ongeveer 27°C moet zijn voor een optimale verdere verwerking, en de temperatuur tijdens het kneden oploopt, is het van belang de grondstoffen op de juiste temperatuur te mengen. Vooral die van de bloem en het water zijn hierin bepalend, waarbij de invloed van het water twee keer zo groot is als de invloed van bloem op de temperatuur van het deeg. Ook de omgevingstemperatuur is een bepalende factor in het totale proces van deegbereiding.
In de kuip worden de ingrediënten in de kruim gedraaid totdat het niet meer stuift. Dan begint het kneedproces.