Marshmallows of spekjes zijn luchtige producten op basis van suiker en gelatine. De bereidingswijze verloopt als volgt:

  • Wel de gelatine in koud water.
  • Plaats suiker samen met water, en eventueel glucosestroop, in een pan.
  • Breng het suikermengsel aan de kook en laat het koken tot een temperatuur van 115°C. Was, indien nodig, de zijkanten van de pan bij.
  • Plaats de gewelde gelatine in een bekken en plaats deze met garde onder de planeetmenger.
  • Wanneer de suiker de juiste temperatuur heeft bereikt, deze van de warmtebron afhalen.
  • Zet de planeetmenger op een lage snelheid en giet de hete suikerstroop langzaam, al draaiende, via de zijkant van de bekken bij de gelatine.
  • Zet de planeetmenger op een hoge stand zodra alle suikerstroop is toegevoegd.
  • Laat de machine opkloppen totdat een dik en lauwwarm mengsel is ontstaan.
  • Voeg de smaakstof toe.
  • Giet de massa snel op vooraf ingevette platen of vormen. Bij afkoeling zal de gelatine snel opstijven.
  • Na opstijven kan de massa in de gewenste vorm worden gesneden en worden bestoven met bijvoorbeeld poedersuiker, zetmeel, suiker of kokos om plakken tegen te gaan.