Croissants worden doorgaans naar twee verschillende vormen gemodelleerd; een recht model en een gebogen model. Voorafgaand aan het vormen is het getoerd gerezen deeg al uitgerold en zijn er driehoeken uit de deegplak gesneden. Het vormen van het rechte model gaat als volgt:

  • Koel, indien de deegtemperatuur te ver oploopt, de deegplakken voor een korte periode om het vormen te vergemakkelijken.
  • Leg de driehoek met de punt naar boven op de werkbank. Eventueel kan het deeg in de lengte verder worden uitgerold, maar ook kan later tijdens het vormproces aan de punt worden getrokken om deze op te rekken.
  • Begin aan de brede kant met rollen en rol het deeg recht richting de punt.
  • Wanneer het deeg halverwege is opgerold, kan er voorzichtig aan de punt worden getrokken om deze verder uit te rekken. Dit is niet noodzakelijk wanneer het deegstuk voorafgaand aan het vormen al verder is uitgerold.
  • Rol de croissant op totdat het einde van het deegstuk is bereikt en druk het uiteinde van het deeg vast.
  • Leg de gevormde croissant met de sluiting naar beneden op een bakplaat.