Vlechtbroodjes worden voornamelijk gemaakt van één streng deeg. Bij vlechtbroden met meer strengen worden handelingen vaak herhaald totdat het deeg op is, terwijl vlechtbroodjes een aantal handelingen hebben om de streng tot de juiste vorm te krijgen.

Het vormen van dit model gaat als volgt:

  • Rol het deegstukje in etappes uit tot een streng. De uiteinden van de streng mogen hierbij enigszins bol zijn.
  • Leg de streng in een grote lus, waarbij de sluiting van de lus een extra draai heeft. Het uiteinde van de linkerkant van de streng komt dus aan de linkerkant te liggen, terwijl de rechterkant van de streng aan de rechterkant komt te liggen.
  • Breng de onderkant van de lus met de twee uiteinden naar boven, zodat deze bovenop de lus komen te liggen. De grote lus is nu opgedeeld in twee kleinere lussen.
  • Breng het linker uiteinde van de streng over de bovenkant van de linker lus en steek deze vanuit onderen in de lus.
  • Breng het rechter uiteinde van de streng over de bovenkant van de rechter lus en steek deze vanuit onderen in de lus.