Vlechtbroodjes worden voornamelijk gemaakt van één streng deeg. Bij vlechtbroden met meer strengen worden handelingen vaak herhaald totdat het deeg op is, terwijl vlechtbroodjes een aantal handelingen hebben om de streng tot de juiste vorm te krijgen. Dit model wordt gevormd tot een zogenaamd bakerkindje.

Het vormen van dit model gaat als volgt:

  • Rol het deegstukje in etappes uit tot een streng. De uiteinden mogen hierbij wat boller zijn.
  • Vorm een grote lus, waarbij het rechter uiteinde van de streng boven over de streng naar links gaat en het linker uiteinde van de streng onder de rechter streng door naar rechts gaat.
  • Leg de bovenkant van de lus bovenop de plek waar de twee strengen elkaar kruisen. Er ontstaan zo twee kleinere lussen.
  • Rol de twee kleinere lussen naar beneden, zodat de gekruiste strengen bovenop te zien zijn. Het geheel komt eruit te zien als een strik, met twee losse uiteindes.
  • Breng het linker uiteinde onderdoor naar de rechter lus en steek deze vanuit onderen erin.
  • Breng het rechter uiteinde onderdoor naar de linker lus en steek deze vanuit onderen erin.