Vlechtbroodjes worden voornamelijk gemaakt van één streng deeg. Bij vlechtbroden met meer strengen worden handelingen vaak herhaald totdat het deeg op is, terwijl vlechtbroodjes een aantal handelingen hebben om de streng tot de juiste vorm te krijgen. Dit model wordt gevormd tot een zogenaamd bakerkindje.

Het vormen van dit model gaat als volgt:

  • Rol het deegstukje in etappes uit tot een streng. De uiteinden mogen hierbij wat boller zijn.
  • Leg de streng van onder tot boven en vouw deze dubbel naar beneden, zodat er halverwege een lus in het deeg ontstaat. De lus moet het formaat hebben om twee keer de doorsnee van de streng te kunnen plaatsen.
  • Pak de twee strengen onder de lus samen en draai deze als het ware om elkaar heen totdat ongeveer 1/3 van de lengte overblijft.
  • Pak het linker resterende uiteinde van de streng en leg rechtsom langs het gedraaide deeg tot aan de lus. Steek het uiteinde onderdoor in de lus.
  • Pak het rechter resterende uiteinde van de streng en leg deze linksom langs het gedraaide deeg tot aan de lus. Steek ook hier het uiteinde onderdoor in de lus.