Vlechtbroodjes worden voornamelijk gemaakt van één streng deeg. Bij vlechtbroden met meer strengen worden handelingen vaak herhaald totdat het deeg op is, terwijl vlechtbroodjes een aantal handelingen hebben om de streng tot de juiste vorm te krijgen. Dit model lijkt op een dubbel gestoken knoop.

Het vormen van dit model gaat als volgt:

  • Rol het deegstukje in etappes uit tot een streng. De uiteinden mogen hierbij wat boller zijn.
  • Vouw de deegstreng dubbel en leg de twee gedeeltes van de streng naast elkaar met de uiteindes naar onderen gericht.
  • Maak een lus naar rechts die over de deegstrengen wordt gelegd. Deze lus komt wordt iets boven de uiteindes van de strengen gelegd.
  • Steek de bovenkant van de strengen onder door de zojuist gemaakte lus en trek deze naar boven er doorheen. De lus moet niet te strak worden gelegd, omdat dit het verdere proces kan beïnvloeden, maar moet wel voldoende aangesloten zijn om te voorkomen dat er open ruimtes tussen de strengen ontstaan.