Vlechtbroodjes worden voornamelijk gemaakt van één streng deeg. Bij vlechtbroden met meer strengen worden handelingen vaak herhaald totdat het deeg op is, terwijl vlechtbroodjes een aantal handelingen hebben om de streng tot de juiste vorm te krijgen. Dit model heeft een vorm die lijkt op een enkele knoop.

Het vormen van dit model gaat als volgt:

  • Rol het deegstukje in etappes uit tot een streng. Een van de uiteindes moet bol zijn, terwijl het andere uiteinde afloopt in een punt.
  • Leg de streng in horizontale richting op de werkbank, waarbij de puntige kant naar links en de bolle kant naar rechts ligt.
  • Maak een lus door de rechterkant van de streng in een lus naar links te leggen over de rest van de streng heen. De uiteinden aan beiden kanten zijn qua lengte ongeveer gelijk.
  • Breng het puntige uiteinde van de streng over de linkerkant van de lus heen en leg het in het gat van de lus.
  • Breng het bolle uiteinde van de streng onder de rechterkant van de lus door en breng het door de lus omhoog. Het bolle uiteinde moet hierbij het puntige uiteinde verbergen.