Vormbonbons hebben, in vergelijking met interieurbonbons, een andere werkwijze. Het proces bestaat uit de volgende handelingen:

  • Breng eventueel kleur aan in de vorm. Dit wordt ook wel boteren genoemd. Met een cornet of penseel wordt chocoladecouverture of cacaoboter met kleurstof op oliebasis aangebracht. Laat de kleuren stollen voor verdere verwerking, omdat de kleuren anders kunnen gaan vloeien.
  • Chemiseer de vorm met getempereerde chocoladecouverture en laat het stollen.
  • Vul de vormen met het interieur. Het interieur moet zachter zijn dan bij interieurbonbons, zodat het gemakkelijk gevuld kan worden met een spuitzak of trechter. Vul de vormen tot ±2 mm. van de bovenkant. Bij te weinig vullen krijgt de bonbon een te dik voetje, bij te veel vullen kan er geen chocoladecouverture meer overheen komen en kan het interieur zich met het voetje vermengen. Laat het interieur even aandrogen.
  • Breng een laagje getempereerde chocoladecouverture aan om de vormen af te sluiten en strijk dit snel en bol af.
  • Plaats de bonbons in een koele ruimte. Koelen kan ook kort in de koeling, maar bij te lang koelen kan er condensvorming plaatsvinden.
  • Los de bonbons door de vorm een tik te geven.