Fonceren is het bekleden van vormen met een gelijkmatig laagje deeg. Fonceren wordt vooral bij kruimeldeeg (zanddeeg) gedaan. Er kan op 3 manieren worden gefonceerd:

Uitgestoken plakken fonceren.

  • Rol het deeg uit op de gewenste dikte.
  • Steek plakken groter dan de vorm uit.
  • Laat de deegplak in de vorm zakken zonder scheuren.
  • Druk het deeg met de duimen tegen de wand van de vorm.
  • Verwijder het overtollige deeg door middel van een mes of door rollen met een rolstok.

De dekenmethode.

  • Rol het deeg uit op de gewenste dikte.
  • Zet de vormen met tussenruimte op de werkbank.
  • Leg de uitgerolde plak over de vormen.
  • Schuif de vormen tegen elkaar.
  • Druk met een borstel, stuk deeg, softbal of rolstok met schuimrubber het deeg in de vormen.
  • Verwijder het overtollige deeg door middel van een mes of door rollen met een rolstok.

Machinaal fonceren (universeellijn).

  • Stel de universeellijn goed op.
  • Vul de trechter en stel gewenste dikte in.
  • Plaats vormen op de transportband.
  • De machine vult de vorm, drukt het deeg in de vorm en voert het overtollige deeg af.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag