Hoe worden vormen gefonceerd?
Fonceren is het bekleden van vormen met een gelijkmatig laagje deeg. Fonceren wordt vooral bij kruimeldeeg (zanddeeg) gedaan. Er kan op 3 manieren worden gefonceerd:
Uitgestoken plakken fonceren.
- Rol het deeg uit op de gewenste dikte.
- Steek plakken groter dan de vorm uit.
- Laat de deegplak in de vorm zakken zonder scheuren.
- Druk het deeg met de duimen tegen de wand van de vorm.
- Verwijder het overtollige deeg door middel van een mes of door rollen met een rolstok.
De dekenmethode.
- Rol het deeg uit op de gewenste dikte.
- Zet de vormen met tussenruimte op de werkbank.
- Leg de uitgerolde plak over de vormen.
- Schuif de vormen tegen elkaar.
- Druk met een borstel, stuk deeg, softbal of rolstok met schuimrubber het deeg in de vormen.
- Verwijder het overtollige deeg door middel van een mes of door rollen met een rolstok.
Machinaal fonceren (universeellijn).
- Stel de universeellijn goed op.
- Vul de trechter en stel gewenste dikte in.
- Plaats vormen op de transportband.
- De machine vult de vorm, drukt het deeg in de vorm en voert het overtollige deeg af.