Angel food cake is een cakesoort op basis van eiwit, suiker en bloem. De luchtigheid van het product wordt daardoor verkregen door het opkloppen van het eiwit met de suiker. De bereiding van het beslag lijkt op de bereiding van koud kapsel en gaat als volgt:

  • Klop de eiwitten op, eventueel samen met zout en wijnsteenzuur of citroenzuur, met een garde in een machinebekken op gemiddelde snelheid totdat er zachte pieken zijn ontstaan.
  • Voeg al kloppende in delen de suiker toe.
  • Stop met kloppen zodra er stevige pieken zijn ontstaan. Er moeten daarbij ook geen suikerkristallen meer voelbaar zijn in het opgeklopte eiwit.
  • Spatel de gezeefde bloem door het eiwitmengsel. Ga hierbij voorzichtig te werk om de luchtigheid te bewaren.
  • Bak het beslag in niet-ingevette vormen. Hier wordt doorgaans een soort gladde tulbandachtige vorm zonder antiaanbaklaag voor gebruikt. De zijkanten en de buis in het midden zorgen voor houvast bij de volumetoename tijdens het bakken.
  • Bak de cake af tussen de 160-190°C, afhankelijk van het recept.
  • Laat de cake op rekken in de vorm afkoelen. Het direct lossen is niet verstandig, omdat de cake dan kan inzakken.