Appelstroop is een dikke, donkere stroop of gelei die wordt gemaakt van appels en suiker. Het inmaken van appels tot stroop stamt af uit de tijd van de Germanen, waarbij het werd gebruikt om de appels langer houdbaar te maken. Tegenwoordig is er voornamelijk rinse appelstroop verkrijgbaar, waarbij tot 70% suikerbietensap wordt toegevoegd. Daarnaast zijn er varianten, zoals (rinse) perenstroop en (rinse) appel/perenstroop verkrijgbaar.

Voor het maken van appelstroop worden de vruchten eerst gekookt en vervolgens geperst en gefilterd. Dit levert sap, ook wel dunsap genoemd, op dat in vijf stappen wordt ingedampt totdat een concentraat is ontstaan. Het wordt vervolgens in tanks opgeslagen met een temperatuur van maximaal 10┬░C, waardoor het lang houdbaar blijft. Voor de verwerking tot appelstroop wordt het vervolgens tot de juiste verhoudingen gemengd en eventueel verder ingekookt tot een stevig en goed smeerbare stroop is verkregen.

Appelstroop wordt veel gebruikt als broodbeleg, maar kan daarnaast ook worden verwerkt in koude of worden gerechten. Door de friszure, maar zoete smaak kan het als vervanger van suiker of aanvulling op suiker worden gebruikt in brood, maar ook banketproducten, zoals cakes, koek en in fruitvullingen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag