Banketbakkersroom wordt ook wel gele room of crème pâtissière genoemd. De bereiding, zonder gebruik maken van mixen, gaat als volgt:

  • Meng de melk met 2/3 van de suiker in een kookpan. Voeg de vanillestokjes samen met het merg van de vanille toe en breng aan de kook.
  • Meng de suiker met het zetmeel en voeg de eidooiers toe. Zorg dat het mengsel glad wordt geroerd. Klontjes zullen verder in de bereiding nog moeilijk oplossen. Om het mengsel iets makkelijker glad te roeren kan er wat heet water aan het zetmeelmengsel worden toegevoegd.
  • Zodra de melk kookt, de vanillestokjes uit de pan halen en een gedeelte van de melk door het zetmeelmengsel roeren. Hierdoor kan een snelle en gelijkmatige vermenging plaatsvinden.
  • Giet het mengsel terug in de pan en breng het geheel onder voortdurende roeren aan de kook tot voldoende binding is ontstaan.
  • Giet de banketbakkersroom dun uit zodat deze snel kan afkoelen en dek af met plastic om velvorming te voorkomen.

In plaats van melk, kan banketbakkersroom ook op basis van water worden gemaakt. Hierbij moet er melkpoeder aan het zetmeel worden toegevoegd om de juiste smaak te benaderen.