Basilicum (Latijn: Ocimum Basilicum) is een kruid waarvan de bladeren worden gebruikt in de keuken en bakkerij. In het Engels heet het kruid Basil en in het Duits Basilikum. Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt veel toegepast in Italiaanse gerechten en bij gerechten of producten met tomaat. De naam ‘ocimum’ is afgeleid van het Griekse woord ‘ozein’, wat ‘ruiken’ betekent. Basilicum komt van het Griekse ‘basilikos’, wat koninklijk betekent. Basilicum wordt daarom ook koningskruid genoemd. Het groeit in heel Europa, maar is in Nederland niet winterhard.

De bladeren van de plant kunnen worden geconsumeerd. Deze moeten voor de bloei worden geplukt. De meeste aroma komt vrij bij het kneuzen van de blaadjes. Basilicum is vers verkrijgbaar als plantje of losse takjes, maar ook diepgevroren en/of gedroogd.

In de bakkerij wordt basilicum gebruikt als smaakmaker in bijvoorbeeld een broodje/panini caprese (met tomaat, mozzarella en basilicum). De gedroogde versie wordt gebruikt op pizza(broden). Ook is het mogelijk om de blaadjes te verwerken in een cake voor bijvoorbeeld een hartige taart. Daarnaast wordt basilicum verwerkt in ragouts, kruidenazijn, pikante sauzen, ontbijtkoek, likeur, pizza en in kaas.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag