Brandmassa is een beslagsoort die wordt gebruikt voor het maken van decoraties. Het beslag lijkt op dat van een soezenbeslag, maar is gezoet met poedersuiker. De bereiding van brandmassa gaat als volgt:

  • Breng in een pan de melk samen met de vetstof boven een warmtebron aan de kook. Om ervoor te zorgen dat de vetstof zo snel mogelijk oplost, kan deze het beste in kleine stukken worden gesneden.
  • Zeef ondertussen de bloem samen met de poedersuiker.
  • Wanneer de melk kookt, de warmtebron zachter zetten. Voeg het gezeefde bloem/poedersuikermengsel toe, roer door en laat het geheel goed garen.
  • Wanneer de massa voldoende is gegaard, de pan van het vuur halen en in delen de eieren toevoegen. De massa moet voldoende slap zijn om te kunnen garneren, maar mag niet weglopen.
  • Garneer motiefjes van het beslag met een cornetje of gebruik bij grotere oppervlakte een spuitzak.
  • Bak de motiefjes af op 200°C. Vanwege het dunne patroon, hoeven ze niet lang te worden gebakken.
  • Laat de motiefjes afkoelen voor gebruik. Eventueel kunnen ze nog worden ingevloeid met hippemassa en nogmaals worden gebakken.