Bruine plastische of kneedbare chocolade heeft een andere bereiding dan witte plastische chocolade. Dit komt vanwege het verschil in samenstelling van witte chocoladecouverture en melk- of pure chocoladecouverture. Het bereiden van bruine plastische chocolade gaat als volgt:

  • Verwarm de blanke stroop.
  • Smelt ondertussen de chocoladecouverture.
  • Meng de blanke stroop met de gesmolten chocoladecouverture.
  • Voeg fondant toe aan de massa en roer het goed door.
  • Draai de massa in de amandelwrijfmachine fijn, tot het moment dat de cacaoboter uit de massa wil gaan treden.
  • Spreid de massa uit tussen siliconenpapier of plastic vellen en laat het ±12 uur rusten.
  • Draai de massa opnieuw door in de amandelwrijfmachine tot deze fijn is, zonder dat de cacaoboter uit de massa gaat treden.
  • Wrijf de plastische chocolade op de bank, zodat er een mooie glans ontstaat.
  • Verwerk de plastische chocolade naar wens. Het verwerken gaat het makkelijkste op een koude ondergrond. Uitrollen kan zowel met een rolstok als met een uitrolmachine.