Cacaomassa is gemaakt van cacao, gewonnen uit de pit van de vrucht (cacaoboon) van de cacaoboom (Theobroma cacao). De cacaobomen worden geteeld in landen rondom de evenaar, waarbij West-Afrika het grootste aandeel in de productie van cacaobonen heeft. Cacaomassa bestaat uit de vermalen cacaokernen. In de bakkerij wordt cacaomassa in deze vorm niet gebruikt. Wel is het een groot bestanddeel in de productie van melk- en pure chocoladecouverture en is het de basis voor cacaopoeder en cacaoboter.
Bij de productie van de cacaomassa worden eerst de cacaobonen gesorteerd en gereinigd. Vervolgens worden verschillende soorten cacaobonen gemengd (mêleren) en ontstaat een melange. De dunne zaadhuid om de bonen wordt gebroken en er wordt een scheiding gemaakt tussen de cacaokernen en onbruikbare delen. De cacaokernen worden door walsen gebroken tot cacaonibs. Deze cacaonibs worden gebrand of geroosterd in ronddraaiende trommelovens, waarbij ze constant in beweging worden gehouden. Als laatste worden de cacaonibs met geribde walsen vermalen tot een grove massa. In etappes worden steeds gladdere walsen gebruikt waardoor een taaivloeibare pasta ontstaat: de cacaomassa.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag