Cacaopoeder is een product afkomstig van de vrucht (cacaoboon) van de cacaoboom (Theobroma cacao). Het is een bruin poeder dat enigszins vettig aanvoelt en moeilijk oplosbaar is in water. Het wordt gebruikt voor truffels, als smaakstof en ter decoratie.
Cacaopoeder wordt geproduceerd uit cacaomassa waaraan het cacaovet of cacaoboter is onttrokken door middel van persing. Wat er overblijft is de perskoek, een ronde en compacte schijf. Om hier cacaopoeder van te maken, wordt de perskoek eerst gebroken en vervolgens gemalen tot een fijn poeder. Er wordt een alkali-oplossing (niet-zure oplossing) aan het cacaopoeder toegevoegd, om de zuren uit de cacaopoeder te verwijderen. Hierdoor wordt de cacaopoeder zachter van smaak, donkerder van kleur en kan het makkelijker door een vloeistof worden verdeeld. Als laatste wordt de cacaopoeder gezeefd, verpakt en vervolgens opgeslagen.
Cacaopoeder is te krijgen in verschillende soorten. Er kan verschil zijn tussen het cacaovetgehalte, de smaken en de kleur die de cacaopoeder heeft. De cacaopoeder is te krijgen in pakken of zakken van 250 gram tot aan 5 kilogram.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag