Dragant is een suikerdeeg dat wordt gebruikt voor het maken van hagelwitte showstukken. Dragant is altijd hagelwit en wordt zelden gekleurd. Belangrijk is daarom te werken met schone grondstoffen, gereedschappen en materialen.

De bereiding van dragant gaat als volgt:

  • Zeef de poedersuiker om ervoor te zorgen dat er geen klonten en vuil achterblijven. Deze zorgen voor een minder hagelwitte kleur in het eindproduct.
  • Wel de gelatine in koud water.
  • Verwarm de gewelde gelatine in het water tot deze oplost (±60%).
  • Voeg de opgeloste gelatine toe aan 2/3 van de poedersuiker en meng het snel door elkaar in een machinebekken met deeghaak.
  • Voeg de resterende poedersuiker toe en meng de massa totdat een stevig, glad en goed uitrolbaar deeg is ontstaan.
  • Bewaar het suikerdeeg onder een schone vochtige doek of plastic. Dit voorkomt dat het uitdroogt en daarmee onbruikbaar wordt. Op de juiste manier bewaard, is dragant lang houdbaar door het hoge suikergehalte.