Een afwijkende korstkleur kan zowel te licht, te donker als een verkeerde tint hebben. De korstkleur kan daarmee de smaak van het product aantasten.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Het product is op te lage temperatuur gebakken. De korstkleur is te licht en het product heeft een dikke korst. Door de lage temperatuur kleurt de korst minder snel en krijgt de korst langere tijd meer warmte, waardoor een dikkere korst ontstaat. Bak het product korter voor op een hogere temperatuur. Tijden en temperaturen zijn afhankelijk van het soort gevulde product.
  • Het product is op te hoge temperatuur gebakken. Hierdoor ontstaat een te donkere korstkleur en heeft het product een dunne korst. Door de hoge temperatuur ontstaat snel kleur, maar wordt het product korter gebakken waardoor korstvorming minder plaatsvindt. Verlaag de oventemperatuur en bak het product voor langere tijd. Tijden en temperaturen zijn ook hierbij afhankelijk van het soort gevulde product.
  • Het deeg is onjuist verwerkt in verhouding tot de rijstijden. Het te lang laten rijzen van deeg tast de eiwitten en koolhydraten aan. Hierdoor krijgt de korst een ongelijke en grijsbruine kleur met daarbij een zwak kruim.